Voeding

Voeding

Chronische buikklachten, buikpijn, opgeblazen gevoel en veranderingen van het ontlastingspatroon komen veelvuldig voor bij endometriose. Deze klachten worden per persoon verschillend ervaren en kunnen uw leven in alle facetten behoorlijk verstoren. Een juist voedingspatroon kan een positieve bijdrage leveren aan het verminderen van buikklachten. Voeding is ondersteunend aan de verdere behandeling (medicatie en/of operatie) van endometriose.

Proces in diëtetiek bij endometriose

Mijn missie als diëtist is om met een juist voedingsadvies een bijdrage te leveren aan vermindering van de buikklachten en hierdoor de kwaliteit van uw leven te verbeteren. Omdat ieder persoon uniek is, is voedingsadvies maatwerk.

Bij buikklachten zijn regelmaat in het eetpatroon, voldoende vezels en vocht een eerste vereiste. Ook bepalend zijn de hoeveelheden FODMaP’s in uw voeding. Darmklachten bij endometriose zijn vergelijkbaar met de darmklachten bij prikkelbaar darmsyndroom (PDS). Voor PDS is het FODMaP-beperkt dieet ontwikkeld in Australië. Er zijn een flink aantal wetenschappelijke onderzoeken gepubliceerd over het FODMaP-beperkt dieet. Uit onderzoek blijkt dat ongeveer 80% van de patiënten duidelijke vermindering van darmklachten heeft met dit dieet.

Het dieet dat ik adviseer bij vrouwen met endometriose komt grotendeels overeen met het FODMaP-beperkt dieet. Het FODMaP-beperkt dieet is eigenlijk geen dieet, maar meer een zoektocht naar de voedingsmiddelen welke klachten veroorzaken.

Een volwaardig eetpatroon is belangrijk om in een goede conditie te verkeren zeker als u nog geopereerd moet worden of net geopereerd bent. Voldoende eiwitten en vitaminen/mineralen spelen hierbij een belangrijke rol voor een optimaal herstel.

Samen met u kijk ik naar de juiste balans en mogelijkheden, rekening houdend met uw klachten, medische voorgeschiedenis, leefsituatie, eetgewoonten, wensen en verwachtingen.

Heeft u last van extreem pijnlijke menstruaties?

Doe de zelftest

Endometriose in balans staat voor:

Multidisciplinair team

Patiënt heeft de regie

Arts en patiënt beslissen samen

Verbeteren van de kwaliteit van leven

Wetenschap

Over onsOnze werkwijzeNeem contact op