Endometriose onder de aandacht bij de Overheid!

Op 19 januari organiseerden wij (staf van Endometriose in Balans) samen met de Stichting run4endometriose een lunchbijeenkomst in Perscentrum Nieuwspoort om politici inzicht te geven in knelpunten van het beleid rondom endometriose en de impact die endometriose heeft op het leven van patiënten. Deze besloten bijeenkomst was bedoeld voor de huidige woordvoerders zorg (tweede kamerleden van de commissie) en hun beleidsmedewerkers.

Het is ons inziens cruciaal dat de awareness van endometriose wordt verhoogd. Niet alleen onder patiënten en zorgverleners, maar ook bij politici, beleidsmakers en zorgverzekeraars.

Na een welkomstwoord kreeg eerst Ellemieke Huijts-van Splunter (oprichtster van de Stichting WeRun4endometriose) het woord om de aanwezigen uit te leggen welke impact endometriose op haar leven heeft (gehad). Uit haar verhaal werd pijnlijk duidelijk waarom endometriose patiënten vaak lang eenzaam zijn bij het dragen van hun leed als gevolg van endometriose. Ellemieke werkt bij de politie, een echte mannenwereld met bijpassende cultuur. Dat maakte het voor haar aanvankelijk onmogelijk om eerlijk over haar klachten (met name tijdens haar menstruaties) te praten. Zij organiseerde haar werkschema geheel om haar menstruaties heen en nam zelfs vakantiedagen op tijdens haar menstruaties om er maar niet mee naar buiten te hoeven komen. Doordat zij pas heel laat werd gediagnostiseerd is zij kinderloos gebleven. Ter afsluiting toonde zij een kort filmpje, gemaakt door Libelle TV.

Vervolgens heeft Dina-Perla Portnaar – patiënte en één van de initiatiefnemers van het endometriose platform en indiener van de petitie op 24 februari – vertelt over de impact die endometriose had en nog steeds heeft op haar leven. Doordat zij nog jonger is, kwam uit haar verhaal heel duidelijk het verdriet en de onmacht naar voren over de negatieve invloed van endometriose op haar kinderwens. Ook bij Dina-Perla heeft de ziekte een enorme stempel gedrukt op haar professionele leven. Het onderstreepte het belang om de awareness over endometriose groter te maken, niet alleen bij de beleidsmakers van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), maar ook bij die van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW).

Vervolgens nam collega Jacques Maas (gynaecoloog in het Maxima Medisch Centrum en voorzitter van de werkgroep endometriose van de NVOG) het woord. Als eerste toonde hij de uitkomsten van een enquête gehouden door de Endometriose Stichting onder hun achterban. Hieruit kwam duidelijk naar voren dat het nog steeds gemiddeld 11,9 jaar duurt in Nederland voordat een patiënte de juiste diagnose krijgt. Zij trokken een aantal conclusie’s naar aanleiding van deze enquête.  Hiermee keken zij welke impact het heeft op het leven van patiënten met endometriose te weten:

 • Minder zelfvertrouwen
 • Voortijdig stoppen met een opleiding
 • Parttime werken
 • Seksualiteit
 • Sociale leven
 • Vertrouwen in dokters neemt af
 • Frustratie

Vervolgens toonde Jacques de uitkomsten van een enquête gehouden onder Nederlandse gynaecologen waarbij de huidige endometriose zorg in Nederland en de opinie over centralisatie in beeld werden gebracht. De meerderheid van de respondenten is van mening dat de endometriose zorg gecentraliseerd zou moeten worden. Voorstanders van centralisatie noemen de complexiteit van de zorg, kwaliteitsverbetering en het bevorderen van samenwerking als beweegredenen. Inmiddels zijn de volledige uitkomsten gepubliceerd in het NTOG van februari.

Als laatste hebben wij zelf kort toegelicht wat de meerwaarde is van onze gecentraliseerde, holistische aanpak, waarbij de patiënten al in het eerste consult de regie krijgen en de diagnose met uitgebreidheid van hun ziekte goed in kaart wordt gebracht door middel van een non invasief traject. Nadat alle nieuwe patiënten zijn besproken in ons multidisciplinaire team van medici (gynaecologen, radiologen, darmchirurgen, urologen, fertiliteitsartsen en pijnartsen) en para-medici (psycholoog, bekkenbodemtherapeute en diëtiste) wordt tijdens een tweede consult de uitkomsten van dit overleg aan de patiënten voorgelegd. De patiënten worden door ons team gecoacht naar een voor hun best passende ‘tailor-made’ behandeling.

Onze conclusie aan het einde van de lunch was:

 • Er is onder politici nog weinig bekend over endometriose an sich en de impact ervan op vrouwen en de impact op de samenleving;
 • Het kamerlid Arno Rutte (VVD) benadrukte de rol die de beroepsgroep/zorgveld ook veel zelf kan/moet spelen t.a.v.: richtlijnontwikkeling, kennisopbouw zorgprofessionals (zodanig dat er snelle diagnose gesteld wordt) en voorlichting. Tegelijkertijd erkende hij ook dat dit niet alleen door het zorgveld gedaan kan worden;
 • Er werd vastgesteld dat het laat stellen van de diagnose bijdraagt aan een lage QOL score (Quality of life). De concentratie van deze complexe zorg met een multidisciplinaire aanpak zal bijdragen aan het verhogen van de QOL score van deze patiënten. Daar moeten we in de zorg op blijven inzetten;

Arno Rutte deed een toezegging om n.a.v. deze lunchbijeenkomst namens de commissie VWS een kabinetsreactie te vragen (focus VWS & SZW) op de petitie.

RESULTAAT:
Wij zijn heel blij dat de samenwerking tussen Endometriose in Balans, Ellemieke en Dina-Perla heeft geleid tot positieve resultaten, zoals meer bekendheid bij politici en beleidsmakers en voor diverse aspecten rondom endometriose. Van significant belang is ook dat het Kamerlid Rutte op 8 februari j.l. tijdens de procedurevergadering van de Vaste Cie voor VWS steun heeft gevraagd – en tevens van de hele commissie heeft gekregen – om een kabinetsreactie (bij voorkeur van VWS & Sociale Zaken (SZW)) op de petitie, getiteld: Endometriose in Balans.

Het verzoek van Arno Rutte is als volgt:
Dit verzoek is tijdens de procedurevergadering op 8 februari door de leden van de commissie aangenomen. Dit verzoek is nu een commissieverzoek aan het kabinet. Nu moet het kabinet met reactie komen op de petitie.

99 thoughts on “Endometriose onder de aandacht bij de Overheid!

 1. Bluevever

  januari 24, 2023 at 9:22 pm

  order zithromax There was good correlation between Ca125 and radiological response to treatment in 14 out of 15 patients on whom data was available

 2. Thomasethes
 3. Thomasethes
 4. Bluevever

  februari 2, 2023 at 5:58 pm

  WinslГёws Vej 21, 3rd Floor, 5000 Odense C, Denmark e mail email protected where to buy priligy in malaysia Biochemistry 23 23 3541 3547

 5. Jameshag

  februari 2, 2023 at 6:03 pm

  Prescription Drug Information, Interactions & Side. Commonly Used Drugs Charts.
  stromectol prices
  Definitive journal of drugs and therapeutics. п»їMedicament prescribing information.

 6. RonaldDaymn

  februari 2, 2023 at 8:39 pm

  Long-Term Effects. Everything what you want to know about pills.
  stromectol price in india
  Prescription Drug Information, Interactions & Side. Read now.

 7. Zacharysmish

  februari 3, 2023 at 1:50 am

  Medscape Drugs & Diseases. Everything information about medication.
  https://stromectolst.com/# stromectol generic name
  earch our drug database. Read here.

 8. JesseBah

  februari 3, 2023 at 2:53 am

  Medscape Drugs & Diseases. What side effects can this medication cause?
  ivermectin 3mg tablets
  Learn about the side effects, dosages, and interactions. Read now.

 9. Kevinbof

  februari 3, 2023 at 4:31 am

  Read information now. Cautions.
  https://stromectolst.com/# stromectol australia
  Everything about medicine. Medscape Drugs & Diseases.

 10. Bluevever

  februari 3, 2023 at 7:39 am

  The impact of the studied HPMC brands on drug solubility at 24 h depends on the physicochemical properties of the studied compounds can you buy priligy

 11. RonaldDaymn

  februari 3, 2023 at 8:56 pm

  Some trends of drugs. Long-Term Effects.
  stromectol buy uk
  Read information now. Get here.

 12. Kevinbof

  februari 4, 2023 at 5:27 am

  drug information and news for professionals and consumers. Commonly Used Drugs Charts.
  ivermectin tablets uk
  Learn about the side effects, dosages, and interactions. Read here.

 13. Zacharysmish

  februari 4, 2023 at 7:29 am

  Some trends of drugs. Get here.
  buy ivermectin nz
  Read here. Some are medicines that help people when doctors prescribe.

 14. RonaldDaymn

  februari 4, 2023 at 8:41 pm

  earch our drug database. п»їMedicament prescribing information.
  ivermectin lice oral
  Best and news about drug. Get information now.

 15. Kevinbof

  februari 4, 2023 at 10:01 pm

  What side effects can this medication cause? What side effects can this medication cause?
  https://stromectolst.com/# where to buy ivermectin pills
  Some trends of drugs. Cautions.

 16. Kevinbof

  februari 5, 2023 at 1:25 pm

  Some trends of drugs. earch our drug database.
  ivermectin 50 mg
  Some trends of drugs. Get warning information here.

 17. Zacharysmish

  februari 5, 2023 at 5:31 pm

  Everything information about medication. Medscape Drugs & Diseases.
  ivermectin 3mg tablets
  All trends of medicament. Long-Term Effects.

 18. RonaldDaymn

  februari 5, 2023 at 9:06 pm

  Read now. Actual trends of drug.
  https://stromectolst.com/# stromectol
  п»їMedicament prescribing information. Get warning information here.

 19. JesseBah

  februari 6, 2023 at 2:13 am

  What side effects can this medication cause? Everything information about medication.
  buy ivermectin uk
  Commonly Used Drugs Charts. п»їMedicament prescribing information.

 20. Kevinbof

  februari 6, 2023 at 5:14 am

  drug information and news for professionals and consumers. Everything what you want to know about pills.
  https://stromectolst.com/# ivermectin oral 0 8
  earch our drug database. Everything about medicine.

 21. RonaldDaymn

  februari 7, 2023 at 1:45 am

  п»їMedicament prescribing information. Everything what you want to know about pills.
  ivermectin price comparison
  Prescription Drug Information, Interactions & Side. Some trends of drugs.

 22. WillieHenue

  februari 7, 2023 at 5:51 pm

  Medscape Drugs & Diseases. Everything what you want to know about pills.
  https://nexium.top/# where can i buy generic nexium online
  Long-Term Effects. Get warning information here.

 23. Davidmub

  februari 7, 2023 at 9:37 pm

  Some trends of drugs. Long-Term Effects. cost avodart without prescription
  Generic Name. Definitive journal of drugs and therapeutics.

 24. Jamesadjub

  februari 8, 2023 at 2:53 am

  Learn about the side effects, dosages, and interactions. Read now.
  cost cheap mobic without dr prescription
  Drug information. Get here.

 25. JamesDuh

  februari 8, 2023 at 3:56 am

  Top 100 Searched Drugs. Read information now.
  can you get generic mobic
  Read now. Drugs information sheet.

 26. Donaldbup

  februari 8, 2023 at 4:27 am

  Some are medicines that help people when doctors prescribe. Comprehensive side effect and adverse reaction information.
  buy cheap mobic without rx
  What side effects can this medication cause? Everything information about medication.

 27. WillieHenue

  februari 8, 2023 at 3:38 pm

  Get warning information here. Actual trends of drug.
  https://levaquin.science/# buying levaquin pill
  earch our drug database. Everything about medicine.

 28. Davidmub

  februari 9, 2023 at 10:47 am

  Drugs information sheet. Drugs information sheet.
  order generic levaquin pill
  All trends of medicament. Everything what you want to know about pills.

 29. Donaldbup

  februari 9, 2023 at 7:03 pm

  What side effects can this medication cause? Drug information.
  https://lisinopril.science/# can you buy lisinopril online
  Some trends of drugs. Some trends of drugs.

 30. WillieHenue

  februari 10, 2023 at 3:36 pm

  Everything what you want to know about pills. п»їMedicament prescribing information. buy generic avodart price
  Drug information. earch our drug database.

 31. JamesDuh

  februari 10, 2023 at 4:10 pm

  earch our drug database. drug information and news for professionals and consumers. cost of generic avodart without dr prescription
  safe and effective drugs are available. earch our drug database.

 32. Jamesadjub

  februari 10, 2023 at 6:31 pm

  Long-Term Effects. Learn about the side effects, dosages, and interactions.
  cost cheap levaquin pill
  Cautions. Get information now.

 33. Donaldbup

  februari 10, 2023 at 9:23 pm

  Commonly Used Drugs Charts. Read now. https://avodart.science/# can you buy cheap avodart pill
  Read information now. Medscape Drugs & Diseases.

 34. Davidmub

  februari 11, 2023 at 3:53 am

  Commonly Used Drugs Charts. Cautions.
  where can i buy cheap nexium without insurance
  п»їMedicament prescribing information. Commonly Used Drugs Charts.

 35. DennisHip

  februari 12, 2023 at 2:02 am

  Commonly Used Drugs Charts. Cautions.
  where can i buy propecia without prescription
  Learn about the side effects, dosages, and interactions. Get warning information here.

 36. Aaroneloro

  februari 12, 2023 at 2:23 am

  Get information now. п»їMedicament prescribing information. where can i get amoxicillin 500 mg
  Get warning information here. Generic Name.

 37. JamesLiels

  februari 12, 2023 at 2:06 pm

  Drugs information sheet. Comprehensive side effect and adverse reaction information. https://amoxicillins.online/ amoxicillin 500mg capsule
  Medscape Drugs & Diseases. Comprehensive side effect and adverse reaction information.

 38. Donaldwar

  februari 12, 2023 at 9:44 pm

  п»їMedicament prescribing information. Some are medicines that help people when doctors prescribe.
  can you buy propecia without a prescription
  Everything information about medication. Best and news about drug.

 39. DennisHip

  februari 13, 2023 at 10:09 am

  Medscape Drugs & Diseases. Medscape Drugs & Diseases. purchase amoxicillin online without prescription
  Get information now. Prescription Drug Information, Interactions & Side.

 40. DavidOremn

  februari 13, 2023 at 10:32 am

  safe and effective drugs are available. Everything what you want to know about pills.
  https://clomiphenes.online generic clomid without insurance
  Some are medicines that help people when doctors prescribe. Some are medicines that help people when doctors prescribe.

 41. JamesLiels

  februari 13, 2023 at 9:29 pm

  Medscape Drugs & Diseases. Medscape Drugs & Diseases.
  https://finasteridest.online propecia prices
  Some are medicines that help people when doctors prescribe. Best and news about drug.

 42. Aaroneloro

  februari 14, 2023 at 1:38 am

  Top 100 Searched Drugs. Read information now.
  generic clomid no prescription
  Long-Term Effects. Get warning information here.

 43. DavidOremn

  februari 14, 2023 at 12:05 pm

  Some trends of drugs. Comprehensive side effect and adverse reaction information.
  https://azithromycins.online/ where to get zithromax
  Everything what you want to know about pills. Commonly Used Drugs Charts.

 44. DennisHip

  februari 14, 2023 at 2:55 pm

  Get here. Everything what you want to know about pills.
  https://azithromycins.com/ zithromax z-pak
  Read now. What side effects can this medication cause?

 45. JamesLiels

  februari 14, 2023 at 5:21 pm

  safe and effective drugs are available. Cautions.
  where to buy zithromax in canada
  Get warning information here. Medscape Drugs & Diseases.

 46. Donaldwar

  februari 14, 2023 at 11:39 pm

  Read here. All trends of medicament. amoxicillin in india
  earch our drug database. Get here.

 47. DavidOremn

  februari 15, 2023 at 11:03 am

  Get warning information here. Drug information.
  order generic clomid
  safe and effective drugs are available. Read information now.

 48. Aaroneloro

  februari 15, 2023 at 1:51 pm

  Get warning information here. Read information now.
  order zithromax without prescription
  Read information now. Top 100 Searched Drugs.

 49. JamesLiels

  februari 15, 2023 at 4:03 pm

  earch our drug database. Everything what you want to know about pills.
  buy zithromax online with mastercard
  Best and news about drug. п»їMedicament prescribing information.

 50. DennisHip

  februari 15, 2023 at 5:05 pm

  Comprehensive side effect and adverse reaction information. Learn about the side effects, dosages, and interactions.
  https://clomiphenes.com where can i buy clomid for sale
  Definitive journal of drugs and therapeutics. What side effects can this medication cause?

 51. gate io

  februari 16, 2023 at 4:39 am

  Reading your article helped me a lot and I agree with you. But I still have some doubts, can you clarify for me? I’ll keep an eye out for your answers.

 52. MortonOxymn

  februari 16, 2023 at 1:21 pm

  Comprehensive side effect and adverse reaction information. Get here.
  new ed drugs
  Drugs information sheet. Read information now.

 53. Robertemems

  februari 16, 2023 at 5:16 pm

  Some trends of drugs. Everything what you want to know about pills.
  best ed drugs
  Long-Term Effects. Medscape Drugs & Diseases.

 54. Efrenenuct

  februari 16, 2023 at 10:10 pm

  Everything information about medication. Generic Name.
  best ed drugs
  Get here. Everything information about medication.

 55. Philipcreli

  februari 16, 2023 at 11:44 pm

  All trends of medicament. Get here.
  https://edonlinefast.com new treatments for ed
  Everything about medicine. Get information now.

 56. Donaldwar

  februari 16, 2023 at 11:46 pm

  drug information and news for professionals and consumers. Prescription Drug Information, Interactions & Side.
  where buy cheap clomid now
  Actual trends of drug. Cautions.

 57. MortonOxymn

  februari 17, 2023 at 8:08 am

  Read here. Cautions.
  erectile dysfunction medicines
  Definitive journal of drugs and therapeutics. Drug information.

 58. Robertemems

  februari 17, 2023 at 4:28 pm

  Prescription Drug Information, Interactions & Side. Some trends of drugs.
  how to cure ed
  Actual trends of drug. Drug information.

 59. Philipcreli

  februari 18, 2023 at 2:43 am

  Read information now. Learn about the side effects, dosages, and interactions.
  ed medication
  Read information now. safe and effective drugs are available.

 60. MortonOxymn

  februari 18, 2023 at 9:02 am

  Get information now. Medscape Drugs & Diseases.
  erectile dysfunction drug
  Prescription Drug Information, Interactions & Side. Actual trends of drug.

 61. Victorbaria

  februari 19, 2023 at 5:50 am

  Top 100 Searched Drugs. What side effects can this medication cause?
  https://canadianfast.online/# ed meds online without doctor prescription
  All trends of medicament. Some are medicines that help people when doctors prescribe.

 62. MichaelSor

  februari 19, 2023 at 7:29 am

  Read now. Top 100 Searched Drugs.
  https://canadianfast.online/# amoxicillin without a doctor’s prescription
  drug information and news for professionals and consumers. Cautions.

 63. Edgarhouby

  februari 19, 2023 at 8:46 am

  Best and news about drug. What side effects can this medication cause?
  meds online without doctor prescription
  Everything what you want to know about pills. drug information and news for professionals and consumers.

 64. Jeffreytrero

  februari 19, 2023 at 11:40 am

  safe and effective drugs are available. Medscape Drugs & Diseases.
  https://canadianfast.com/# the canadian drugstore
  Everything about medicine. Read information now.

 65. Robertemems

  februari 19, 2023 at 5:55 pm

  safe and effective drugs are available. Medscape Drugs & Diseases.
  canadian pharmacy checker
  Best and news about drug. Comprehensive side effect and adverse reaction information.

 66. Edgarhouby

  februari 20, 2023 at 12:11 pm

  Long-Term Effects. Prescription Drug Information, Interactions & Side.
  canadian family pharmacy
  Actual trends of drug. Everything information about medication.

 67. Jeffreytrero

  februari 20, 2023 at 1:29 pm

  Read information now. Everything information about medication.
  comfortis for dogs without vet prescription
  Some are medicines that help people when doctors prescribe. Read here.

 68. Victorbaria

  februari 20, 2023 at 10:34 pm

  Read here. Read now.
  canadian medications
  Drug information. Everything about medicine.

 69. Robertemems

  februari 20, 2023 at 11:53 pm

  Comprehensive side effect and adverse reaction information. Actual trends of drug.
  canadian pharmacy ltd
  Everything what you want to know about pills. Get here.

 70. Jeffreytrero

  februari 21, 2023 at 7:06 am

  Generic Name. Everything information about medication.
  canadian discount pharmacy
  Read information now. Definitive journal of drugs and therapeutics.

 71. MichaelSor

  februari 21, 2023 at 9:20 am

  Get here. Everything information about medication.
  legit canadian pharmacy online
  Everything about medicine. Commonly Used Drugs Charts.

 72. Edgarhouby

  februari 21, 2023 at 12:25 pm

  Top 100 Searched Drugs. Read information now.
  https://canadianfast.online/# buy anti biotics without prescription
  All trends of medicament. What side effects can this medication cause?

 73. Jeffreytrero

  februari 22, 2023 at 12:37 am

  Get here. Read information now.
  ed meds online without doctor prescription
  Everything what you want to know about pills. Get warning information here.

 74. Robertemems

  februari 22, 2023 at 5:49 am

  Definitive journal of drugs and therapeutics. Get information now.
  https://canadianfast.com/# how can i order prescription drugs without a doctor
  Read now. All trends of medicament.

 75. Trouppy

  februari 23, 2023 at 2:01 am

  SPD or most likely EFF in captive Malayan sun bears and reintroduced grizzly bears underscore the need to consider this etiology in nonnative species with compatible exposure and clinical histories buy cialis online with a prescription

 76. BradleyHom

  februari 26, 2023 at 6:24 pm

  п»їMedicament prescribing information. Get here.
  https://viagrapillsild.com/# viagra plus
  Drug information. Everything about medicine.

 77. CharlesPuh

  februari 27, 2023 at 5:21 am

  Everything what you want to know about pills. Get information now.
  https://viagrapillsild.com/# buy viagra with paypal
  Comprehensive side effect and adverse reaction information. safe and effective drugs are available.

 78. BradleyHom

  februari 27, 2023 at 2:59 pm

  Cautions. Read information now.
  https://viagrapillsild.online/# sildenafil 100mg without prescription
  Generic Name. Some trends of drugs.

 79. Sammydor

  februari 27, 2023 at 3:17 pm

  drug information and news for professionals and consumers. Actual trends of drug.
  sildenafil prescription uk
  Read information now. All trends of medicament.

 80. Billyjaway

  februari 27, 2023 at 4:26 pm

  Cautions. Top 100 Searched Drugs.
  viagra voucher
  Get information now. Best and news about drug.

 81. WillisQuala

  februari 28, 2023 at 6:20 pm

  Commonly Used Drugs Charts. Read now.
  how much is tadalafil
  drug information and news for professionals and consumers. Long-Term Effects.

 82. Sammydor

  maart 1, 2023 at 3:05 am

  Everything about medicine. Drugs information sheet.
  cialis 20 mg tablets
  Cautions. Read here.

 83. Robertreise

  maart 1, 2023 at 5:54 am

  Read information now. Everything information about medication.
  canada cialis trial
  All trends of medicament. Read here.

 84. AlbertDog

  maart 1, 2023 at 6:59 am

  Drug information. Actual trends of drug.
  tadalafil 2.5 mg tablets
  earch our drug database. Medscape Drugs & Diseases.

 85. Morriscon

  maart 2, 2023 at 5:40 am

  Definitive journal of drugs and therapeutics. Actual trends of drug.
  order cialis brand
  What side effects can this medication cause? Cautions.

 86. WillisQuala

  maart 2, 2023 at 10:45 am

  Comprehensive side effect and adverse reaction information. Long-Term Effects.
  cost of tadalafil in india
  earch our drug database. Top 100 Searched Drugs.

 87. Robertreise

  maart 2, 2023 at 10:31 pm

  Definitive journal of drugs and therapeutics. drug information and news for professionals and consumers.
  insurance cover cialis
  Everything what you want to know about pills. Comprehensive side effect and adverse reaction information.

 88. Sammydor

  maart 3, 2023 at 9:31 am

  п»їMedicament prescribing information. Get here.
  buy cialis 36 hour online
  Read now. What side effects can this medication cause?

 89. AlbertDog

  maart 3, 2023 at 11:08 am

  All trends of medicament. Learn about the side effects, dosages, and interactions.
  tadalafil cialis
  Everything what you want to know about pills. Everything information about medication.

 90. WillisQuala

  maart 3, 2023 at 12:11 pm

  Cautions. Top 100 Searched Drugs.
  https://tadalafil1st.online/# viagra click here info buy cialis
  п»їMedicament prescribing information. Medscape Drugs & Diseases.

 91. Robertreise

  maart 3, 2023 at 10:03 pm

  Get information now. Some are medicines that help people when doctors prescribe.
  cialis with daxopretine
  Get here. Definitive journal of drugs and therapeutics.

 92. Morriscon

  maart 4, 2023 at 6:16 am

  Get warning information here. Definitive journal of drugs and therapeutics.
  san antonio cialis doctor
  Get information now. Get information now.

 93. Michaelves

  maart 5, 2023 at 4:13 am

  What side effects can this medication cause? Best and news about drug.

  https://clomidc.fun/ how to buy cheap clomid prices
  Some are medicines that help people when doctors prescribe. Best and news about drug.

 94. Michaelves

  maart 7, 2023 at 5:56 am

  Everything what you want to know about pills. Get information now.

  https://zithromaxa.fun/ zithromax tablets for sale
  Drugs information sheet. drug information and news for professionals and consumers.

 95. ダッチワイフ

  maart 8, 2023 at 11:58 am

  Both are designed to the specific ダッチワイフtastes and preferences of certain audiences. So you can “choose” the way that works best for you. The next part is up to you, the part about getting familiar with the doll.

 96. Michaelves

  maart 9, 2023 at 3:24 am

  Some are medicines that help people when doctors prescribe. Learn about the side effects, dosages, and interactions.

  https://zithromaxa.fun/ zithromax for sale 500 mg
  Read information now. earch our drug database.

 97. baccaratcommunity

  maart 15, 2023 at 5:27 am

  I’m writing on this topic these days, baccaratcommunity, but I have stopped writing because there is no reference material. Then I accidentally found your article. I can refer to a variety of materials, so I think the work I was preparing will work! Thank you for your efforts.

 98. how do you become a credit card processor

  maart 26, 2023 at 3:20 pm

  You can definitely see your skills in the work you write. The world hopes for more passionate writers like you who are not afraid to say how they believe. Always follow your heart.

  https://mp3juice.website

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.