Behandelingen

Behandelingen

Bij gynaecologische behandelingen kunt u kiezen voor een hormoonbehandeling en/of het operatief verwijderen van de endometriose.

Hormonen

Een behandeling met hormonen kan bestaan uit de pil, continu progesteron of LH-RH-GnRH agonisten of antagonisten. Het is sterk afhankelijk van de persoonlijke situatie van de patiënt of en welke hormoontherapie aan te raden is. Eventuele bijwerkingen worden besproken.

  • De pil maakt de menstruatie vaak minder hevig en minder pijnlijk en kan ook pijn bij geslachtsgemeenschap voorkomen. Bij endometriose is het vaak verstandig om de pil dagelijks te slikken, zodat er geen bloeding ontstaat. (Bespreek het met uw gynaecoloog als u liever wel een pauzeweek neemt.)
  • Continu progesteron kan pijnklachten wegnemen of verminderen. Het bestaat in de vorm van tabletten (Orgametril, Duphaston) of een injectie in de spier (Depo-Provera, de prikpil). Continu gebruik van progesteron kan onregelmatig bloedverlies (doorbraakbloedingen) veroorzaken en het vasthouden van vocht bevorderen.
  • GnRH-agonisten of LH-RH-agonisten zorgen ervoor dat het lijkt alsof uw lichaam in de menopauze komt. Mogelijke bijwerkingen zijn de verschijnselen die bij de menopauze voorkomen: opvliegers en een droge schede.U mag deze hormonen in principe niet langer dan een half jaar gebruiken omdat ze botontkalking kunnen veroorzaken. Als de behandeling langer duurt kunnen tabletten oestrogenen worden voorgeschreven, die de botontkalking tegen gaan (de add-back-therapie).

Operatieve ingrepen

De gynaecoloog kan endometriose tijdens een kijkoperatie (laparoscopie) verwijderen. Endometriose kan worden verwijderd met behulp van diverse technieken zoals elektrische of ultrasone energie. Hoe meer endometriose door de arts verwijderd kan worden, hoe kleiner de kans is dat het terugkomt. Er is echter wel kans op complicaties. Deze risico’s worden voorafgaand aan de operatie met u doorgenomen.

De (internationale) specialisten van Endometriose in Balans hebben ruime ervaring met complexe laparoscopische ingrepen.

Eindelijk werd er naar mijn klachten geluisterd. Bij Endometriose in Balans wordt ik erg fijn behandeld en hebben de genaecologen echt kennis van zaken. Lydia (23)

Andere disciplines

Naast pijn- en symptoombestrijding en het optimaal leren leven met endometriose biedt ons centrum een compleet pakket aan deskundige hulp. Naast onze gespecialiseerde gynaecologen hebben wij de volgende disciplines in huis:

  • Uroloog
  • Chirurg
  • Pijnspecialist
  • Radioloog
  • Diëtist
  • Fysiotherapeut die is gespecialiseerd in bekkenbodemtherapie
  • Psycholoog gespecialiseerd in patiënten met endometriose;
    • Indien uit de intake en het onderzoek blijkt dat psychologische ondersteuning zinvol zou kunnen zijn, dan wordt dit met u besproken en voorgesteld, waarna een afspraak gemaakt kan worden bij onze psycholoog.

Heeft u last van extreem pijnlijke menstruaties?

Doe de zelftest

Endometriose in balans staat voor:

Multidisciplinair team

Patiënt heeft de regie

Arts en patiënt beslissen samen

Verbeteren van de kwaliteit van leven

Wetenschap

Over onsOnze werkwijzeNeem contact op

The patient is in control

At the wheel and not in the back seat

Kern van de aanpak van Endometriose in Balans is dat de patiënt de regie krijgt over haar behandeling en kan rekenen op de behandeling door professionals en specialisten van verschillende disciplines. Ieder lid van het multidisciplinaire team is gespecialiseerd in endometriose. Zo kan de patiënt samen met haar team uitvinden en bepalen wat in haar situatie het beste behandelplan is. Alvorens patiënten een operatie ondergaan worden zij eerst besproken in het multidisciplinaire overleg.

Multidisciplinair team

We overleggen niet alleen met u, maar stemmen ook met elkaar af

Wij zijn een multidisciplinair team van endometriose specialisten waarin gynaecologie, psychologie, fysiotherapie, pijnbestrijding, urologie, chirurgie, radiologie en diëtetiek samenwerken. We overleggen niet alleen met u, maar stemmen ook met elkaar af. Al onze professionals hebben veel kennis van en ervaring met endometriose. Wij staan niet alleen op de poli, maar ook via e-health klaar om onze patiënten te coachen bij de uitvoering van hun persoonlijk behandelplan.

Arts en patiënt beslissen samen

Het behandelplan wordt gezamenlijk opgesteld

Bij uw eerste bezoek krijgt u te horen of u endometriose heeft. Bij een chronische ziekte als endometriose zijn er vaak verschillende behandelopties. Iedere optie heeft voor- en nadelen. Wat het beste is voor u is mede afhankelijk van uw individuele situatie, persoonlijke prioriteiten en persoonlijkheid. Na volledig te zijn geïnformeerd komen we samen tot een behandelplan.

Verbeteren van de kwaliteit van leven

Één van de doelen van Endometriose in Balans

Één van de doelen van Endometriose in Balans is de kwaliteit van het leven van endometriose patiënten te verbeteren. De door u ingevulde 'Quality of life score' wordt tijdens het eerste consult met de verpleegkundige besproken. Deze meting wordt met tussenpozen van enkele maanden herhaald zodat het effect van de behandeling op de kwaliteit van leven duidelijk wordt.

Wetenschap

Hoe kunnen we endometriose beter bestrijden?

In samenwerking met het LUMC onderzoeken we aan de hand van Patient Reported Outcomes (PROM's) de effectiviteit van de behandelingen in relatie tot de kwaliteit van leven van de endometriose patiënten. Met de PROM's brengen wij in kaart waar verbetering mogelijk is. De PROM bestaat uit een beknopte set vragen die voor endometriose patiënten relevant is. De anonieme data wordt verwerkt voor half jaarlijkse analyse waarop wij ons zorgproces kunnen evalueren en verbeteren.
Daarnaast participeert Endometriose in Balans in meerdere internationale wetenschappelijke onderzoeken.

Lees meer over onze endometriose onderzoekslijn